Logo-registration-600x338-compressed

ثبت لوگو

لوگو چیست و چه تفاوتی با برند دارد؟

هرچند برند با نام لوگو و آرم هم شناخته می‌شود و بین آن تفاوتی گذاشته نمی‌شود ولی با این وجود و به شکل دقیق‌تری هم می‌شود لوگو و برند را تعریف کرد تا تفاوت‌های ریز و احتمالی آن‌ها خودشان را نشان بدهند.

وقتی به دنبال بیان یک حرف یا مفهوم در قالب یک شکل هستیم باید لوگو طراحی کنیم. لوگو در واقع یک نماد است برای رساندن یک مفهوم خاص. لوگو یا آرم  اغلب شبیه امضاء و یا نشانه‌ای هستند که وجود یا حضور یک موسسه و یا یک فرد حقیقی را بیان می‌کنند که در واقع این لوگو متعلق به آن‌ها می‌باشد. آرم و لوگو در جاهایی که فرد صاحب لوگو یا موسسه صاحب لوگو در آن‌جا قرار دارند ولو به مدت کوتاهی ثبت و نگهداری می‌شوند و رد پای آن شخص یا سازمان را در آن‌جا نشان می‌دهند.

در زمینه طراحی‌های گرافیکی طراحی نشانه تجاری کاری بسیار تخصصی است و نیاز به دانش‌های زیادی دارد. این فعالیت به دوره‌های بسیار دور و به زمان انسان‌های اولیه بر می‌گردد جایی که اشکال ترسیم شده کار انتقال مفاهیم را برای انسان‌های نخستین انجام می‌دادند.

ایجاد یک لوگو یا علامتی گرافیکی توسط سرمایه‌داران تجاری و موسسات و حتی اشخاص حقیقی برای متمایز کردن خود در دیدگاه عموم و بخصوص افرادی که به آن‌ها مراجعه می‌کنند می‌باشد. این علامت‌ها یا تماما گرافیکی و با استفاده از نمادها و سمبل‌های مختلف به‌وجود می‌آیند که البته باید برای افراد و مشتریان اغلب شناخته‌شده باشند و یا از نام فرد حقیقی و یا حقوقی انتقا‌ل‌دهنده مفهوم الهام می‌گیرند. مانند نام کارخانه و شرکت و …

در دوره‌های بسیار دور برای حروف چینی و ایجاد فونت و نشانه از فلزهای داغ و یا دشنه‌هایی برای کنده‌کاری و … بر روی برخی از اجسام استفاده می‌شد ولی امروزه این نشانه‌ها و لوگو اغلب توسط دستگاه‌های پیشرفته و با توجه به الهام از موارد مورد نظر طراحان و صاحبان لوگو به‌وجود می‌آیند.

لوگو یا آرم بیشتر و تنها با استفاده از عناصر زبانی به وجود می‌آیند که به آن‌ها به همین دلیل لوگوتایپ و یا تایپوگرافی هم می‌گویند ولی دسته‌ای از آرم‌ها نیز هستند که به آن‌ها آرم شمایلی هم گفته می‌شود  و آین دسته از آرم‌ها با الهام و ترکیب با عناصر شمایلی به وجود می‌آیند. اما دسته‌ای دیگر هم هستند که هم از عناصر شمایلی و هم عناصر نوشتاری برای خلق‌شان بهره برده شده است. دسته سوم پیچیدگی‌های بیشتری دارند و به عنوان برند و یا علامت تجاری مطرح‌تر هستند.

لوگو یا آرم نه تنها برای شرکت‌ها و اشخاص حقوقی دارای ارزش و اهمیت می‌باشد که از نقطه‌نظر مشتریان هم دارای بعد اهمیتی بالایی می‌باشد. در واقع مشتریان با نگاه و توجه زیادی که به لوگو یا آرم یک شرکت یا فرد حقیقی می‌کنند به ارزش واقعی محصولات و خدمات آن شرکت و یا فرد حقیقی پی خواهند برد.

باید بر روی شعور و دانش مشتریان حساب ویژه‌ای باز کرد و در طراحی لوگو از احتمالاتی که می‌تواند بر روی سود و زیاد و یا کسب شهرت به آن‌ها کمک کند استفاده نمایند.

به راحتی و با یک تعریف ساده می‌توان گفت لوگو و یا آرم در واقع همان برند و یا علامت تجاری هستند. برندهای تجاری به دنبال انتقال مفهوم و دادن دیدگاه به مشتریان بوده و وظیفه و رسالت تمایز بین کالاها و خدمات شرکت‌ها را به خوبی انجام می‌دهند. البته مستلزم این است که در طراحی لوگو و برند و یا علامت تجاری خواسته‌‌ها و تفکرات صاحبان برند در نظر گرفته شود.

برند یا لوگو در بردارنده نماد و نشان‌های پیچیده‌تر و مفهومی‌تر هم می‌تواند باشد. مثلا در هنگام طراحی برند تنها انتقال مفهوم ساده در یک نوشته و یا نشان کفایت نمی‌کند. در برند ماهیت محصول، فرهنگ استفاده و حتی شخصیت افراد مصرف‌کننده آن برند هم هدف قرار می‌گیرد. بارها شنیده‌اید که گفته می‌شود فلان محصول فقط به درد انسان‌های پول‌دار می‌خورد و این همان نقش و تاثیر برند بوده است.

تفاوت بین لوگو و برند

در ایران واژه برند برای کالاها و محصولاتی به کار می‌رود که جایگاه خود را در بازار پیدا کرده و به نوعی شهرت خود را در بازار مشتریان به دست آورده‌اند و مشتریان این محصول هنگام خرید بدون تفکر در خصوص سایر محصولات مشابه تنها به سراغ آن محصول با همان نام و نشانه تجاری می‌روند و این یعنی برند تاثیرگذار بوده و توانسته ذهن مشتریان را برای رجوع به سمت محصولات شرکت به خوبی متقاعد کرده باشد.

با نگاهی به دیدگاه کاتلر تفاوت میان برند و لوگو یا نشانه را بازتر می‌کنیم. کاتلر معتقد است لوگو تنها نشانه‌ای از سازمان است در حالی که برند ماندگاری نام  شرکت در ذهن مشتریان است.

در واقع وقتی یک نشانه توسط شرکت شما طراحی می‌شود هم می‌تواند به عنوان لوگو شرکت باشد و هم می‌تواند برند شرکت شما شود. اما چگونه ممکن است؟

طراحی یک نشانه تجاری در ابتدا تنها به عنوان نشان تجاری بر روی محصولات و برای خدمات شما معرفی می‌شود و شما تنها کاری که با این نشان انجام می‌دهید ایجاد تمایز بین کالاها و خدمات خودتان با سایر شرکت‌ها می‌باشد. اما در کنار این کار شما با معرفی خودتان با این نشانه به مشتریان در واقع در حال معرفی نشانه تجاری خود هستید . لوگو شما در حال رشد و بلوغ است و نیاز دارد تا با برنامه‌ریزی مناسب و صرف زمان و هزینه و مدیریت مناسب پخته‌تر شود.

باید لوگو بتواند بین مردم جایگاه خود را پیدا کند. وقتی این لوگو به خوبی بین مردم رواج پیدا کرد و کیفیت و کمیت و خواسته‌های مورد نظر مشتریان را به خوبی جوابگو بود تا جایی که مشتریان در هنگام نیاز به آن محصول و یا خدمت بدون توجه به سایر لوگوها و نشان‌های موجود تنها به سراغ لوگو و نشانه شما آمده و شما را انتخاب نمایند یعنی لوگو و شنانه شرکت توانسته روح و فکر مشتری را مجذوب خود کرده و به عنوان یک برند خود را معرفی نماید.

در نتیجه ایجاد یک نشان تجاری یعنی ساخت یک لوگو و آرم برای شرکت و مدیریت و برنامه‌ریزی و رساندن آن به اوج اقتدار و با شهرت زیاد یعنی برند شدن لوگو شما. پس زمانی شرکت می‌تواند ادعا کند که برند دارد که محصولات او در بین مشتریان ممتاز باشد و بتواند به عنوان بهترین خود را در جامعه مشتریان نشان دهد. برند یعنی بهترین بودن لوگو در بین سایر لوگوها و این تفاوت مفهومی برند و لوگو می‌باشد.

بنابراین لوگو و برند در اصل یکی هستند و نیازی نیست که برای ثبت بین لوگو و برند تفاوتی ایجاد شود. آنچه در اداره مالکیت صنعتی ثبت می‌شود و برند یا علامت تجاری نامیده می‌شود در واقع لوگو یا آرم یک شرکت تجاری و یا فرد حقیقی است و زمانی این آرم به برند تبدلی می‌شود که خواسته‌های سازمان را به خوبی منتقل کند و جایگاه بهترین را که شرکت به دنبال او بود به دست بیاورد.

بهتر است این گونه توصیف شود که لوگو باید ثبت شود و سپس تلاش شود تا لوگو بتواند تبدیل به برند شود.

اما این‌ها تماما ظاهر امر و دیدگاه مشتریان و جامعه هدف یک شرکت می‌باشد. آنچه اهمیت دارد تعریف این دو یعنی لوگو و برند می‌باشد که از نقطه‌نظر قانون و اداره ماکیت صنعتی هر دو به عنوان علامت تجاری یک شرکت و فرد حقیقی شناخته می‌شوند و برای ثبت و نگهداری آن‌ها تمامی مراحل و مدارک یکسان هستند.

به یاد داشته باشید برند و لوگو در نزد قانون و مشتریان تفاوت‌هایی با هم دارند و مشتری زمانی علامت و نشانه شرکت شما را به عنوان برند می‌شناسد که تعریف و تمجید آن را از تمامی مشتریان و مصرف‌کنندگان شنیده باشد و همچنین در هنگام خرید و نیاز به آن تنها به آن محصول بدون در نظر گرفتن نام‌های دیگر فکر کند و در واقع روح و روان و عقل و دانش او محصول شما را انتخاب کند.

امیدوارم با دو مفهوم رایج برند و لوگو (آرم) در بین جامعه و قانون به خوبی آشنا شده باشید و توانسته باشیم در این مقوله از این دو منظر به توصیف علائم تجاری بپردازیم.

ثبت شرکت و ثبت برند ماندگار با تکیه بر دانش و تخصص و کارشناسان ذی‌صلاح و حرفه‌ای خود در تمامی ساعات شبانه‌روز جوابگوی سئوالات شما عزیزان بوده و مفتخر خواهد بود که بتواند برای انجام رسالت‌های حقوقی شما برای ثبت شرکت و ثبت برند و علائم تجاری در کنار شما بوده و دغدغه و نگرانی‌های شما را مرتفع نماید.

 مدارک لازم برای ثبت برند به نام شخص حقیقی

  • کارت ملی و شناسنامه
  • مجوز فعالیت (مانند پروانه‌ی بهره‌برداری، پروانه‌ی ساخت، جواز کارت بازرگانی یا کسب، جواز تاسیس)
  • کارت بازرگانی (در صورت استفاده از حروف لاتین)
  • نمونه علامت
  • لیست کالاهایی که علامت تون در اون طبقات قراره ثبت شود (با توجه به مجوزهای ارائه شده)
  • گواهی امضاء الکترونیک (اقرارنامه)

مدارک لازم برای ثبت برند به نام شخص حقوقی

  • کارت ملی و شناسنامه صاحب حق امضاء شرکت
  • روزنامه آخرین تغییرات شرکت
  • روزنامه تاسیس شرکت
  • کارت بازرگانی
  • مجوز فعالیت (مانند پروانه‌ی بهره‌برداری، پروانه‌ی ساخت، جواز کارت بازرگانی یا کسب، جواز تاسیس)
  • لیست کالاهایی که علامت تون در اون طبقات قراره ثبت شود (با توجه به مجوزهای ارائه شده)
  • گواهی امضاء الکترونیک (اقرارنامه) برای شرکت و برای صاحب حق امضاء به صورت جداگانه